Het slachthuis van Anderlecht

Het slachthuis van Anderlecht

Het valt niet te ontkennen: het slachthuis van Anderlecht is een vaste waarde in onze hoofdstad. Gekenmerkt door twee bronzen stieren aan de ingang staat het negentiende-eeuwse gebouw nog altijd in dienst van verschillende vleesgroothandelaars, waaronder Manu Polis waar u vers vlees kan bestellen. Er schuilt echter veel meer achter dit slachthuis: het gebouw staat er al sinds de negentiende eeuw en vormt een bouwwerk om trots op te zijn.

Historiek slachthuis Anderlecht

Het slachthuis van Anderlecht heeft een lange historiek. Het bestaat al sinds 1887, toen het besluit werd genomen om het gemeentelijke slachthuis te vernieuwen. Bij die beslissing viel de keuze qua locatie op Kuregem, waar het gebouw gelegen is. Drie jaar later, in 1890, waren de werken gedaan en voltooide men het bouwwerk dat vandaag bekend staat als het slachthuis van Anderlecht. In dit jaar werd het slachthuis ook in gebruik genomen. Dit deed de buurt opleven en de handel rondom opbloeien. Pas in 1901 is men begonnen met het bouwen van de hoofdingang. De twee trotse stieren die men daar kan bewonderen werden ontworpen door Isidore Bonheur, een Franse kunstenaar wiens werken onder andere te vinden zijn in het Musée d’Orsay.

De redding van het slachthuis

Het klinkt misschien verrassend, maar het school niet veel of het slachthuis van Anderlecht was niet langer in gebruik geweest. Voor een lange tijd kon geen enkel slachthuis in Brussel het winnen van dat van Anderlecht. In de jaren ’80 ontstonden er echter economische problemen. Hierdoor besloot de gemeente om de uitbating van het slachthuis van Anderlecht stop te zetten. Deze keuze viel doordat het slachthuis geen winst opleverde. Gelukkig werd bijna onmiddellijk de naamloze vennootschap ‘Slachthuizen en Markten van Anderlecht’ (later: Abatan) opgericht. Ruim 150 mensen zorgden samen voor het benodigde kapitaal opdat het slachthuis in stand zou blijven. Eind de jaren ’80 hervatte men de export van vlees vanuit het slachthuis. Nu vindt u niet alleen vleeshandelaars terug in het slachthuis, maar ook verschillende markten. Er wordt op een milieubewuste manier handelgedreven dankzij:

  • Aparte circuits voor verschillend afval;
  • Recyclage van karton en papier;
  • Verspilling tegen te gaan;
  • Het zuiveren van afvalwater;
  • En andere, groene maatregelen!

Vers vlees bestellen uit het slachthuis van Anderlecht

Manu Polis is een vleesgroothandel gelegen in het slachthuis van Anderlecht waar u vers vlees van hoge kwaliteit kan bestellen. Voor lamsvlees, varkensvlees en rundvlees kan u steeds bij ons terecht. Plaats uw bestelling via ons contactformulier, of bel ons op het nummer 02 521 97 70, dan helpen wij u zo snel mogelijk verder!

Plaats een bestelling via 02 521 97 70